2017年赤峰市中考英语试卷(附答案和解释)

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

2017年赤峰市中考英语试卷(附答案和解释)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文 章来源
莲山 课件 w w w.5Y k J.C om 2017年内蒙古赤峰市中考英语试卷
一、听力测试(共20个小题,每小题1.5分,共30分)第一节:听小对话,从A、B、C三幅图画中选出符合内容的一幅,每段对话读两遍.
1.
【考点】14:听录音选图.
【分析】略
【解答】略
 
2.
【考点】14:听录音选图.
【分析】略
【解答】略
 
3.
【考点】14:听录音选图.
【分析】略
【解答】略
 
4.
【考点】14:听录音选图.
【分析】略
【解答】略
 
5.
【考点】14:听录音选图.
【分析】略
【解答】略
 
6.请听下面一段对话,回答第6小题.
6.What color does the man like?
A.Black           
B.Brown.
C.Blue.
【考点】15:短对话理解.
【分析】略
【解答】略
 
7.请听下面一段对话,回答第7、8小题.
7.Where does the man want to go?
A.To a cinema.
B.To a library.
C.To a park.
8.How far is it?
A.Three kilometers.
B.Six kilometers.
C.Seven kilometers.
【考点】17:长对话理解.
【分析】略
【解答】略
 
9.请听下面一段对话,回答第9、10小题.
9.When did Robert go to the library?
A.The day before yesterday.
B.Last week.
C.Yesterday.
10.What's the new library like?
A.Big.         
B.Tall.         
C.Modern.
【考点】17:长对话理解.
【分析】略
【解答】略
 
11.请听下面一段对话,回答第11、12小题.
11.What festival will the speaker celebrate?
A.The Spring Festival.
B.The Mid﹣autumn Festival.
C.Christmas Day.
12.When will the dinner start?
A.At 5:00 p.m.
B.At 6:00 p.m.
C.At 7:00 p.m.
【考点】17:长对话理解.
【分析】略
【解答】略
 
13.请听下面一段对话,回答第13至15小题.
13.Is the man a doctor?
A.Yes,he is.
B.No,he isn't.
C.I don't know.
14.What kind of programs does the man like best?
A.Talk shows.
B.Sports.
C.Music.
15.What does the man think of talk shows?
A.Interesting.
B.Exciting.
C.Boring.
【考点】17:长对话理解.
【分析】略
【解答】略
 
16.听短文,根据短文内容,选择正确答案.短文读两遍.
16.What does John often get from his parents?
A.Used books.
B.Some drinks.
C.Pocket money.
17.Why does John fly his best to money?
A.Because he thinks it is difficult for his parents to make money.
B.Because his family is poor.
C.Because he wants to buy a new basketball.
18.Where does John often buy used hooks?
A.In the bookshops.  B.In the supermarkets.   C.On the Internet.
19.How does John go to school when it rains?
A.On foot.   B.By bus.   C.By bike.
20.What does John often drink at school?
A.Juice.   B.Water.   C.Coffee.
【考点】16:短文理解.
【分析】略
【解答】略
 
二、口语应用(共 5 个小题,每小题 2 分,共 10 分)阅读下面对话.从方框内7个选项中选择5个恰当的句子完成对话.请将正确答案序号按要求涂在答题卡指定位置.
21.A:Good morning.Sit down,please.
B:Morning,doctor.
A:(21) F 
B:I was caught in the rain.I've got a bad cough and my head hurts.
A:Do you have a fever?
B:(22) D  I feel terrible.
A:Let me see…There's nothing serious.(23) A Have a good rest,and you'll be fine soon.
B:Thanks,I will.(24) G 
A:You'd better choose your clothes according to the weather report.The weather often changes in summer.
B:How will the weather be tomorrow?
A:(25) B  Now we're in the season of rain.
B:What bad weather!
A:When you go out,please wear warm clothes and take an umbrella with you.
B:Thank you,doctor.
A.You just have a cold.
B.It'll still be rainy tomorrow.
C.What's the weather like?
D.Yes.My temperature is 38℃
E.I have a headache.
F.What's the matter with you?
G.Any other suggestions?
【考点】LQ:补全对话;L6:谈论天气.
【分析】A:早上好,请坐.
B:早上好,医生.
A:你怎么了?
B:我被雨淋了,咳嗽得厉害,头也疼.
A:你发烧了吗?
B:是的,我的体温是38℃.我觉得不舒服.
A:让我看看…没什么严重的,你只是感冒了.好好休息一下,你很快就会好的.
B:谢谢,我会的.还有其他建议吗?
A:你最好根据天气预报来挑选你的衣服.夏天天气经常变化.
B:明天天气怎么样?
A:明天还会下雨.现在我们正处于下雨的季节.
B:天气真糟糕!
A:当你出去时,请穿上暖和的衣服,带上雨伞.
B:谢谢你,医生.
【解答】21.答案:F.选句题.根据下句I was caught in the rain.I've got a bad cough and my head hurts.我被雨淋了,咳嗽得厉害,头也疼.可知,上句应该问"你怎么了?",选F.             
22.答案:D.选句题.根据上句Do you have a fever?你发烧了吗?可知,下句应该是"是的,我的体温是38℃.",选D.
23.答案:A.选句题.根据上句Let me see…There's nothing serious.让我看看…没什么严重的,可知,下句应该是"你只是感冒了.",选A.
24.答案:G.选句题.根据下句 You'd better choose your clothes according to the weather report.你最好根据天气预报来挑选你的衣服.可知,上句应该是"还有其他建议吗?",选G.
25.答案:B.选句题.根据上句How will the weather be tomorrow?明天天气怎么样?可知,下句应该是"明天还会下雨.",选B.
 
26.I am Alice.My sister and I spent our last summer holidays with our uncle who is a geologist (地质学家) and loves to collect stones.
One day he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him.We walked the whole day.Every now and then he put stones in our backpacks.To our surprise,he also took some stones out from them.But we thought he had just found better stones.
When we returned to the house,we were very tired.The backpacks were so heavy that we felt relief (轻松)when we took them off.Yet our uncle's backpack was half empty.
"Why did you give us so many stones?"we asked.
"I didn't.You did."he said."You didn't know it,but I gave you a little attitude(态度) test today.I listened to every word you said.Whenever you were complaining (抱怨),I added a stone to your backpacks.Whenever you talked about something with positive (积极的) thinking,I took out a stone.And now look at your backpacks."
Our backpacks were full of stones.
"Your negative( 消极的) thoughts are just like stones.You carry them in your mind just like those stones in your backpacks.The mote negative thoughts you have,the heavier your mind will be."said our uncle.
With great love,our uncle taught us one of the most important lessons it life﹣﹣﹣the power of the attitude.
26.Alice's uncle likes to B .
A.collect coins      
B.collect stones      
C.collect stamps     
D.collect books
27.When Alice's uncle took out some stones from her backpack,she thought B .
A.she said too many words                    
B.her uncle had found better stones
C.her uncle wanted her to feel a sense of relief     
D.she talked about something with positive thinking
28.Alice's and her sister's backpacks were full of stones because they A 
A.complained (抱怨) too much on the way              
B.were hard working
C.enjoyed collecting stones very much                       
D.chose wrong backpacks to carry the stones
29.The underlined word"them"refers to" D "in the passage.
A.the stones     
B.the backpacks      
C.the positive thoughts      
D.the negative thoughts
30.The writer wrote this passage to encourage us to B 
A.be pleased to take others'advice     
B.have a positive attitude towards life
C.make a plan before doing something  
D.help people in trouble.
【考点】O1:人物故事类阅读
【分析】本文介绍了作者的叔叔在作者抱怨时在她的背包中放进石头,有积极想法的时候去除石头,使作者认识到消极的思想越多,心里负担就越重.
【解答】26.B 细节理解题,根据My sister and I spent our last summer holidays with our uncle who is a geologist (地质学家) and loves to collect stones.可知叔叔是个地质学家喜欢收集石头,故答案为:B.  
27.B 细节理解题.根据To our surprise,he also took some stones out from them.But we thought he had just found better stones.可知他们认为叔叔找到了更好的石头,才从背包中取出一些.故选B.
28.A 细节理解题.根据"I didn't.You did."he said."You didn't know it,but I gave you a little attitude(态度) test today.I listened to every word you said.Whenever you were complaining (抱怨),I added a stone to your backpacks.whenever you talked about something with positive (积极的) thinking,I took out a stone.And now look at your backpacks."及Our backpacks were full of stones.可知作者抱怨太多,故选A.
29.D 细节理解题,根据Your negative( 消极的) thoughts are just like stones.You carry them in your mind just like those stones in your backpacks可知你的消极想法就像石头一样,你在心里携带着他们就像背包里的石头一样,them指的是消极思想,故答案为:D.
30.B 推断理解题,根据最后一段With great love,our uncle taught us one of the most important lessons it life﹣the power of the attitude可知作者认识到了积极态度的重要性,故答案为:B.
 
31.Lab work is fun but you must be careful.Listen carefully when your teacher reads and explains the rules before your first lab lesson.
LAB RULES
Throughout the lessons *Do not enter the science lab without the teacher's permission(允许).
*No food or drinks are to be allowed in the science lab.
Before the Experiment *Read all instructions carefully before every experiment(实验).
*Prepare all apparatus(仪器)and put them in right places so that you will not knock them over while doing the experiment.
During the Experiment *If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate,ask your teacher for
 help.
*Never smell or taste chemicals unless your teacher gives permission.
After the Experiment *Wash all apparatus after use and return them to the places where they were.
*Throw waste materials into proper waste baskets.
First Aid *Report all accidents to your teacher immediately.
*If you spill any chemicals onto your body or clothing,wash with plenty of water and report to your teacher.
31.You must know the LAB RULES A  the first lab lessons.
A.before       
B.since         
C.during        
D.after
32.It is necessary for you to A  before every experiment.
A.read all instructions carefully      
B.take enough food and drinks
C.smell chemicals immediately          
D.talk with your classmates.
33.If you are not sure of how to use any apparatus, C .
A.read the rules carefully                 
B.try them again and again
C.ask your teacher for help                
D.return all apparatus to the places where they were
34.The underlined word"spill"means D .
A.照射          
B.伤害          
C.摔下         
D.溅出
35.When you are in the science lab,you mustn't C .
A.be careful in order to prevent injury        
B.listen carefully when your teacher explains the rules
C.taste chemicals without the teacher's permission  
D.throw waste materials into proper waste baskets.
【考点】O1:人物故事类阅读.
【分析】做实验是有趣的,但是你必须要小心,当老师在你的第一堂实验课前阅读并解释规则时,要仔细听.本文详细介绍了实验室的一些规则.
【解答】31.A  细节理解题.根据Listen carefully when your teacher reads and explains the rules before your first lab lesson.可知老师在你的第一堂实验课前阅读并解释规则时,要仔细听,故选A.
32.A 细节理解题.根据Read all instructions carefully before every experiment可知每次实验前要仔细阅读所有说明.故选A.
33.C 细节理解题.根据If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate,ask your teacher for help.可知如果你不确定如何使用任何器具或如何操作,请向你的老师寻求帮助.故选C.
34.D 词义猜测题.根据假设的情景If you spill any chemicals onto your body or clothing,及wash with plenty of water and report to your teacher.可知如果把药品溅到了身体或者衣服上,要用大量的水冲洗,并且报告老师.故选D.
35.C 理解判断题.根据Never smell or taste chemicals unless your teacher gives permission.可知没有老师的允许不可以闻或者尝药品,故选C.
 
36.根据短文内容,从方框内6个选项中选择5个恰当的句子完成短文.请将正确答案序号按要求涂在答题卡指定位置.
Reading is a good hobby for all kinds of reason.
First,reading is fun.(36) D .You will never feel bored or tired.
Next,you can read a book anywhere﹣in a car,on a plane,or even in the bathroom.(37) E .It is so easy to get a book.
Another good reason for reading is that it is useful.If you read as a hobby,you will get better and better at it.And you will read faster and find it easier to understand what you read.(38) F ,you will probably find your schoolwork becomes much better.
Some people say that reading is not in fashion.(39) A .You can read on the Internet.The more you read,the more knowledge you will get.Good readers may become writers,too.(40) C .
Reading is a wonderful hobby.Why not start reading right now?
A.But I don't think so.
B.Everyone likes reading
C.They always have more things to write about  
 D.You can always keep yourself happy if you like reading
E.All you need is a book.
F.As your reading skills improve
【考点】PE:选句填空
【分析】短文主要写的是阅读是一个好习惯,如果你把阅读当作一种爱好,你就会保持快乐.我们在任何地方都可以阅读,通过不断的阅读,好的读者也可能成为作者.
【解答】答案:36.D 细节推理题.根据上文reading is fun.阅读是有趣的.和下文You will never feel bored or tired.永远不会感到无聊或疲倦.可知说的是阅读的好处,结合选项,应说如果你喜欢阅读,你可以一直保持快乐.故选D.
37.E 细节推理题.根据下文It is so easy to get a book.很容易得到一本书.可知说的是得到一本书,结合选项,应说你所需要的是一本书.故选E
38.F 细节推理题.根据上文you will read faster and find it easier to understand what you read.你会读得更快,更容易读懂你所读到的东西.和下文you will probably find your schoolwork becomes much better.可能会发现你的功课变得更好了.可知说的是阅读带来的效果,结合选项,应说随着阅读能力的提高.故选F.
39.A 细节推理题.根据上文Some people say that reading is not in fashion 有些人说阅读不流行.可知说的是对阅读的看法,结合选项,应说但我不这么认为.故选A.
40.C 细节推理题.根据上文Good readers may become writers,too.好的读者也可能成为作家.可知说的是作家,结合选项,应说他们总是有更多的事情要写.故选C.
 
第II卷非选择题四、完形填空
41.通读下面短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项.请将正确答案序号按要求涂在答题卡指定位置.
Confucius lived in the Kingdom of Lu,part of today's Shandong Province.September 28th is his birthday.(41) C he was born over 2,000 years ago,people still remember him on this day.
His childhood was sad.His father (42) B when he was only 3 and he had to work to help his mother.But young Confucius didn't (43) A studying.He visited many famous teachers and learned music,history,poetry and sports.
Later,he became a teacher and started the (44) C private school in Chinese history.At that time,only children from rich families could go to school,but Confucius believed (45) D should go to school if they wanted to learn.He had about 3,000 students in his lifetime.
Today,people still follow his(46) A .He told us that each person has something worthy to learn and teach."When I am with three people,one of them must be  (47) C  than me in some areas.I choose their good qualities(品质)and follow them.I take their bad qualities and change them in myself."
He also taught us that thinking is very important in study."All study but no thinking makes people puzzled(迷惑).All thinking but no study makes people(48) C ."
Confucius is not only a great teacher but also a famous(49) B with wise thoughts about the world and society.His most important teachings are about kindness and good manners."A kind person should care for others.Be strict(50) D yourself,but be kind to others."He said.
41.A.Because B.After C.Although D.Since
42.A.die B.died C.dead D.death
43.A.give up B.pick up C.take off D.put off
44.A.one B.two C.first D.second
45.A.none B.someone C.no one D.everyone
46.A.thoughts B.news C.ways D.messages
47.A.good B.well C.better D.best
48.A.lazily B.beautifully C.lazy D.beautiful
49.A.scientist B.thinker C.engineer D.explorer
50.A.at B.for C.of D.with
【考点】N2:说明文.
【分析】这篇短文主要介绍了孔子的生平及贡献.孔子少年不幸但是立志求学之后开办中国历史上的第一个私人学校.他不仅是一个伟大的教育家而且是一位伟大的思想家,至今他的思想仍然引导人们.
【解答】41.C 考查连词及语境的理解.A.Because 因为;B.After在…后; C.Although 尽管; D.Since自从.尽管他出生在2000多年前,但是人们今天仍然记得他.根据句意,故选C.
42.B 考查动词及语境的理解.A die 死 动词原形;B died 死 过去式;C dead 死的 形容词;D death 死 名词.他的童年是悲伤的.他的父亲在他三岁时就死了.根据该句缺少谓语,结合时间状语从句,可知用过去式,故选B.
43.A 考查动词及语境的理解.A give up 放弃;B pick up 捡起 C take off 起飞 D put off 推迟.根据后文He visited many famous teachers and learned music,history,poetry and sports他拜访了许多著名的老师,学习音乐、历史、诗歌和体育.可知他没有放弃学习,故选A.
44.C 考查数词及语境的理解.A.one 一个; B.two 两个; C.first 第一; D.second第二.由于空前有定冠词the,常与序数词连用,结合句意,之后,他成为了一名老师,开办了中国历史上的第一个私人学校.故选C.
45.D 考查代词及语境的理解.A.none一个也没有,都不; B.someone 某人; C.no one 没有人; D.everyone每个人.根据上文及转折At that time,only children from rich families could go to school当时,只有富裕家庭的孩子能上学,后文but但是,表示转折,可知孔子认为如果他们想学习的话人人都应该上学.故选D.
46.A 考查名词及语境的理解.A.thoughts 思想; B.news新闻; C.ways 方法; D.messages信息.根据后文He told us that each person has something worthy to learn and teach.…,可知现在人们遵循他的思想.结合句意,故选A.
47.C 考查比较级及语境的理解.A.good 好的,形容词; B.well 好地,副词;身体好,形容词; C.better 更好; D.best最好.三人行,必有我师.根据比较的对象是两个,所以用比较级,故选C.
48.C 考查形容词及语境的理解.A.lazily 懒惰地; B.beautifully美丽地; C.lazy 懒的; D.beautiful美丽的.学而不思则罔,思而不学则殆.总是思考而不学习使人懒惰.make+名词+形容词,使…怎么样.结合句意,故选C.
49.B 考查名词及语境的理解.A 科学家 B 思考者 C 工程师 D 探险家.孔子不仅是一位伟大的老师而且也是一位对世界和社会有着明智看法的思想家.根据后文的定语with wise thoughts about the world and society,可知孔子还是思想家,故选B.
50.D 考查介词及语境的理解.严格要求自己,但是对他人友善.即严于律己宽于待人.be strict with sb.对某人严格,结合句意,故选D.
 
51.阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使语意通顺、完整.其中有两项是多余的.请将正确答案填写在答题卡指定的横线上.(每空一词,每词限用一次.)
be  home  during  develop  usually  interest  tonight  time  play  young  they  football
Leisure activities(休闲活动)are very important now.They are the kinds of things people like to do to relax and enjoy(51) themselves when they are not working or going to school.Leisure activities (52) play an important part in people's lives.
In the past,there (53) were few leisure activities.Children often got together to play hide﹣and﹣seek.People (54) usually  played cards or chess in the street.Few people had chances to travel.Watching operas and listening to the radio are the main activities in their spare (55) time .
Since the reform and opening﹣up,China has(56) developed rapidly.Chinese people have had more time to spend on various kinds of leisure activities.A lot of people love both to play and to watch team sports like basketball or (57) football .Many people stay at home having a rest,reading books and watching TV.(58) Young people like to play games on computers or chat on the Internet.
In recent years,more and more people love to travel (59) during vacations.They go to visit some places of (60) interest ,and some people even make a tour abroad to see the world.Chinese people now have the time and chance to do more kinds of leisure activities.
【考点】PF:选词填空.
【分析】文章大意:
本文介绍的是有关于人们休闲活动的事情.在过去,人们又很少的业余活动,主要是在街道或者巷口打牌等.现在,人们喜欢上了电脑,喜欢去旅游,有了越来越多的业余活动.
【解答】51.themselves,考察反身代词辨析及上下文理解,文中提到"They are the kinds of things people like to do to relax"这里有很多事情人们可以做,进而得到放松,在放松的同时收获快乐,enjoy oneself表示享受时光,由于主语是they,由此确定填写themselves.
52.play,考察动词辨析及上下文理解,文中提到"Leisure activities"休闲生活,后边又提到 people's lives人们的生活,根据句式结构可以推测此处表达的是在人们生活中,业余活动起着重要作用,play an important part in 在…起重要作用,主语是复数且为一般现在时,所以填写动词原形,填写play.
53.were,考察谓语动词辨析及上下文理解,文中提到"few leisure activities"很少的娱乐活动,由此推测是古代没有太多的休闲活动,在表示有时通常用there be,由于发生在过去且后面的名词是复数形式,所以填写were.
54.usually,考察副词辨析及上下文理解,文中提到"played cards or chess in the street"由于没有太多的休闲活动,所以是通常都在大家上玩牌或者下棋,填写usually.
55.time,考察名词辨析及上下文理解,文中提到"Watching operas and listening to the radio are the main activities"看歌剧和听收音机,由于正常时间要工作,所以看歌剧和听收音机应该是在业余时间,spare time表示业余时间,填写time.
56.developed,考察动词辨析及上下文理解,文中提到"Since the reform and opening﹣up"自从改革开放,我们知道,改革开放后中国发展的非常迅速,句中给定谓语动词has,由此判断时态为现在完成时,用过去分词,所以填写developed.
57.football,考察名词辨析及上下文理解,文中提到"to play and to watch team sports like basketball"去玩或者去看运动,此处说了篮球,根据给定选项可知此处填写football,足球.
58.Young,考察形容词辨析及上下文理解,文中提到"like to play games on computers"喜欢玩电脑,现在玩电脑的人主要还是年轻人,由于在句首,首字母要大写,填写Young.
59.during,考察介词辨析及上下文理解,文中提到"more and more people love to travel"越来越多的人喜欢旅行,后文又提到vacations,由此确定是在假期期间,填写during.
60.interest,考察名词辨析及上下文理解,文中提到"They go to visit some places"去拜访…地方,因为是去旅游,所以应该是去游历名胜古迹,places of interest译为名胜古迹,由此确定填写interest.
 
61.阅读下面短文,根据中文、首字母、音标及语境提示,填写所缺单词,使短文意思完整.每空限填一词.请将正确答案填写在答题卡指定的横线上.
Last month,I visited a school in Canada.What I (61) heard (听见)most often there was questions like"Shall we do the task in pairs?"and"Four students each group."In Canada,I found students were often asked to act in groups.(62)T heir/The team spirit really surprised me.
This was (63) a writing lesson.The teacher asked every five students to work in one group and each group should write one article (64) together (一起).In a group,the first student began the story.After that,the student had to pass the paper to the (65)n ext one.That student should go on with the story.Just like this,the paper was (66)p assed until the last student tried his best to finish the story with a good ending.Each of them only had one (67) minute ['mɪnɪt]to do the job and they all did well.
Finally,a group of students got prizes because of their best story.All the (68) students were excited because the lesson was actually like a game.Learning how to write through the game was fun to them.We all know that cooperation(合作),but how can we have(69) such [sʌtʃ]an ability?I think we can learn something (70) from schools in Canada.Maybe it's a good idea to begin with group activities.
【考点】PD:语法填空.
【分析】本文主要讲述了作者在加拿大的一所学校,对一节写作课的所见、所闻、所感.并建议我们应该向加拿大的学校学习.
【解答】61.heard,考查动词,根据汉语"(听见)hear",并且前文提到的时间是Last month,说明是一般过去时,hear的过去式是heard.故答案为heard.
62.Their/The,考查代词,根据句子I found students were often asked to act in groups.我发现学生十个人一组.句中有groups,可以推出后面的team就是指前面的小组,所以用the或者their.故答案为Their/The.
63.a,考查不定冠词,根据This was (63)writing lesson这是一节写作课.lesson是单数可数名词,首音素为辅音,前面要加a.故答案为a.
64.together,考察副词,each group should write one article (64)(一起).每个小组一起写篇文章.一起together.故答案为together.
65.next,考察副词,由the student had to pass the paper to the n (65)one.学生必须把纸传给下一个学生.前面的pass传递,说明上一个传给下一个next.故答案为next.
66.passed,考查动词,根据前文the student had to pass the paper to the n (65)one.学生必须把纸传给下一个学生,That student should go on with the story学生继续这个故事,可知,学生在pass传递着故事,Last month说明是过去时,故答案为passed.
67.minute,考查名词,根据文中的音标['mɪnɪt]可知答案为minute指分钟.此句是指他们每个人只有一分钟的时间来完成这项工作,他们都干得不错.
68.students   考查名词,根据a group of students got prizes because of their best story一组学生获得最佳故事奖,说明获奖主体是students,所以应该是学生感到兴奋.故答案为students.
69.such,考查形容词,根据音标[sʌtʃ]可知答案为such"这样,如此".此句是指但是我们怎么能有这样的能力?
70.from,考查介词,根据I think we can learn something (70)schools in Canada.我认为我们应该向加拿大的学校学习.动词短语learn…from…向…学习是固定搭配,故答案为from.
 
六、读写实践(共10个小题,共20分)
71.根据短文内容,完成表格,每空一词.请将正确答案填写在答题卡指定的横线上.
Abraham Lincoln was born in Kentucky in 1809.His mother died when he was ten years old.Later,his family moved to Illinois and his father remarried.The family was poor,so they had to struggle just to live.In Illinois,there were neither teachers nor schools,but Lincoln's stepmother encouraged him to study.He learned to read and write while working on the farm.
At twenty﹣one,Lincoln left home.He soon received a law license and became a lawyer.People trusted him and began to call him"Honest Abe".
During the following years,he took a more active part in polities.Soon he was not only a highly respected lawyer but also a well﹣known politician.He was elected the sixteenth president of the United States in 1860,and in the next year the Civil War broke out.
The Civil War was between the southern states that wanted to leave the Union and form their own country,and northern states that wanted to keep all the states as one country.The southern states wanted to keep the laws that allowed them to own slaves.Both the northern states and President Lincoln wanted to get rid of those laws.On April 9,1865,the Civil War ended and all slaves were set free.
Less than a week later,on April 14,1865,Abraham Lincoln was shot at the Ford Theater in Washington D.C.He died the next day from his wounds.
Abraham Lincoln
Birth ★He was born in 1809.
His family ★His mother died when he was(71) ten .
★His stepmother was  (72) nice to him and encouraged him to study.
Unusual Experience ★A farmer,a lawyer,a politician and the sixteenth (73) president of the United States.
Achievement ★The Civil War broke out between the southern states and the(74) northern states.
★All slaves were set free when the Civil War  (75) ended .
★"Keeping all the states as one country"came true.
【考点】P6:阅读填空;O1:人物故事类阅读.
【分析】文章大意:
本文讲述的是有关于林肯的事情.在林肯十岁时,他的母亲就去世了,父亲再婚,继母对她很好,让他学习.最终他成为了一名很好的律师、政治家,最终成为了美国第16届总统,领导独立战争,不幸的是,他在1865的时候被暗杀身亡.
【解答】71.ten,考察数词辨析及上下文理解,文中提到"His mother died when he was ten years old"十岁的时候她母亲去世了,由此推测填写数词ten.
72.nice.考察形容词辨析及上下文理解,文中提到"but Lincoln's stepmother encouraged him to study"她的继母鼓励她去学习,由此推测她的继母对她很好,在系动词后面填写形容词来描述人物特点,填写nice.
73.president,考察名词辨析及上下文理解,文中提到"He was elected the sixteenth president of the United States in 1860"1860年他被选为美国第16届总统,由此确定填写名词president.
74.northern,考察形容词辨析及上下文理解,文中提到"The Civil War was between the southern states that wanted to leave the Union and form their own country,and northern states that wanted to keep all the states as one country"南北战争发生在美国南部和北部之间,由此确定填写形容词northern表示北方的.
75.ended,考察动词辨析及上下文理解,文中提到"the Civil War ended and all slaves were set free"内战停止,所有的努力被解放,由于南北战争的结束发生在过去,所以用动词的过去式,填写ended.
 
76.根据短文内容,回答后面的问题.请将正确答案填写在答题卡指定的横线上.
One pleasant New Year morning,Edward got up and dressed himself in a hurry.He wanted to be the first to wish a happy New Year.
He looked in every room,and shouted"Happy New Year"to every one of his family.Then he ran into the street to repeat it to those he met.When he came back,his father gave him two new dollars.His face lighted up as he took them.He had wished for a long time to buy some nice books.
As he ran down the street with a light heart to the bookshop,he saw a poor German family﹣the father,mother and three children walking in the cold wind.
"I wish you a happy New Year,"said Edward,as he was happily passing on.The man shook his head."You do not belong to this country?"asked Edward.The man shook his head again,because he could not understand or speak English.But he pointed to his mouth,and to the children,he seemed to say,"These little ones have had nothing to eat for a long time."
Edward quickly understood that these people were poor and in trouble.He took out his dollars and gave one to the man,and the other to his wife.They said something in their language,which meant,"Thank you very much,and we will remember you forever."
76.When did the story happen?
 It happened on one pleasant New Year morning. 
77.What did Edward wish to buy?
 Some nice books. 
78.Who did he see on the way to the bookshop?
 A poor German family. 
79.Why did the man shake his head again?
 Because he could not understand or speak English. 
80.Did Edward give the man one dollar or two dollars?
 One (dollar). .
【考点】P7:阅读表达;O1:人物故事类阅读.
【分析】这篇短文主要介绍了Edward在新年的上午收到了来自父亲的两美元,他希望能用这些钱买一些好看的书,但在去书店的路上遇到了一家贫穷的德国人,于是他把钱送给了他们.
【解答】76.It happened on one pleasant New Year morning.细节理解题.根据One pleasant New Year morning,Edward got up and dressed himself in a hurry.可知故事发生在愉快的新年的上午,故答案为It happened on one pleasant New Year morning.
77.Some nice books.细节理解题.根据He had wished for a long time to buy some nice books.可知他希望能买一些书,故答案为Some nice books.
78.A poor German family.细节理解题.根据As he ran down the street with a light heart to the bookshop,he saw a poor German family﹣the father,mother and three children walking in the cold wind.可知当他带着轻松的心情跑到书店时,他看到一个贫穷的德国家庭.故答案为A poor German family.
79.Because he could not understand or speak English.细节理解题.根据The man shook his head again,because he could not understand or speak English可知那人又摇了摇头,因为他听不懂或说英语.故答案为Because he could not understand or speak English.
80.One (dollar)细节理解题.根据He took out his dollars and gave one to the man,and the other to his wife他给了这个人一元钱,故答案为:One (dollar).
 
七、补全句子(共5个小题,共10分)根据汉语提示补全英语句子,使句子意思正确、通顺,每空词数不限.请将正确答案填写在答题卡指定的横线上.
81.我们都在期盼着暑假.
We are looking forward to  the summer holidays.
【考点】R3:汉译英.
【分析】are looking forward to.
【解答】答案:are looking forward to.考查汉译英.句意:我们都在期盼着暑假.根据题干We______the summer holidays.可知需要翻译的部分是"期盼",英语表达形式是look forward to,固定用法.这里是现在进行时,结构为主语+be+动词的ing形式,这里主语是we,所以用are,故答案为are looking forward to.
 
82.这个小男孩多么聪明!
 How clever   the little boy is!
【考点】R3:汉译英.
【分析】How clever.
【解答】答案:How clever.这里是感叹句的表达,感叹句由what或how引导,what+(a/an)+adj.+n.+主语+谓语+(it is).或者How+adj.(adv.)+主语+谓语,根据这里的the little boy是主语,is是谓语,这里的形容词是聪明的clever,用how来修饰clever,故答案是How clever.
 
83.我爸爸过去常常开车上班,现在坐公交车了.
My father used to   go to work by car,but now he takes the bus.
【考点】R3:汉译英.
【分析】used to
【解答】答案:used to.空格部分需要我们译出过去常常,用used to,used to do sth表过去常常做某事;没有人称和数的变化,故答案是used to.
 
84.孩子们正在休息,请安静!
Please be quiet !The children are sleeping.
【考点】R3:汉译英.
【分析】be quiet.
【解答】答案:be quiet.考查汉译英.句意:孩子们正在休息,请安静!根据题干Please_____!The children are sleeping.可知需要翻译的部分是"安静",英语的表达形式是be quiet,表示一时的行为,"be+形容词"用于祈使句.本句正好是一个祈使句.please后跟动词原形,故答案为be quiet.
 
85.我不知道给母亲选择哪条长裙.
I don't know which dress to choose  for my mother.
【考点】R3:汉译英.
【分析】which dress to choose.
【解答】答案:which dress to choose.
中英文对照后这里缺的是选择哪条长裙,哪一条用which dress,这里用疑问词+to引导的不定式在这里作宾语,选择是choose,故答案是which dress to choose.
 
八、书面表达(共20分)
86.假如你是来自希望中学的李华,即将开始高中的学习生活,面对新老师、新同学,请用英文做一下自我介绍,可以涵盖以下内容.
1.在家和学校的表现;
2.兴趣与爱好;
3.对高中生活的展望.
要求:
1.除以上内容外,可适当发挥.
2.文中不得出现真实姓名、校名或地名,否则不予赋分.
3.100词左右;首尾句已给出,不计入总词数.
4.请在答题卡指定位置作答,否则无效.
Hello,everybody!My name is Li Hua.I'm from the Hope Middle School.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Thank you!
【考点】S2:提纲作文
【分析】【高分句型一】
I am always ready to help others who are in trouble.我总是乐于帮助那些有困难的人.
who作为关系词的定语从句,修饰others.
【高分句型二】
I can sing and dance so well that I often give performances at our school party我唱歌跳舞都很好,我总是在学校聚会上表演.
so…that:如此…以至于.that引导的结果状语从句.
【解答】Hello,everybody!My name is Li Hua.I'm from the Hope Middle School.I am very happy to stand here to talk about myself.I am a kind and helpful person.At school,I am always ready to help others who are in trouble.【高分句型一】I can sing and dance so well that I often give performances at our school party.【高分句型二】At home,I often help my parents do housework.I think doing housework is not only my parents'duty.(在家和学校的表现)
I can sing and dance well,I think they make me feel relaxed.and I often give performances at our school party.That makes me very well﹣known in my school.Also,I like reading,I think reading not only give me knowledge but also open my eyes to the world.(兴趣与爱好)
In the senior high school,I will get on well with new classmates and teachers,and I will study harder,I hope I can learn how to learn better so that I can enter a good university.That's all!(对高中生活的展望)
Thank you!
 文 章来源
莲山 课件 w w w.5Y k J.C om
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |