2018中考英语总复习能力提升训练(一)人教新目标版(含答案)

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

2018中考英语总复习能力提升训练(一)人教新目标版(含答案)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文章
来源 莲山课
件 w w w.5 Y K
j.Co M 能力提升训练(一)
[范围:七年级上、下册 限时:30分钟]
Ⅰ.完形填空
Bill's favorite color was orange. But he couldn't see what orange looked like.
A month after he was born, his mother noticed that his eyes weren't as __1__ as a normal baby's. “Bill would __2__ be able to see. He is blind,” the doctor said. Even so, with the hope to help Bill learn __3__ about the world around him, his mother kept describing everything she saw for him.
Not just through his mother's words, Bill saw __4__ his ears and hands, too. He had perfect hearing. “In fact, he __5__ see many things that normal people don't notice.”
__6__ Bill lived in the dark, he always believed a dream would light up his life. He found that he was __7__ in computer science. So he began learning it at seven years old. As a young boy, he __8__ going to Stanford University some day. And for years of efforts, he finally achieved his dream.
Many people wanted to find out the secret of his __9__. Bill explained, “Just move forward! Don't let any difficulty __10__ your dream from coming true.”
You cannot choose what you are given, but you can choose how you make use of it.
(  )1.A.big  B.bigger  C.biggest
(  )2.A.no  B.often  C.never
(  )3.A.all  B.none  C.neither
(  )4.A.between  B.without  C.with
(  )5.A.need  B.can  C.must
(  )6.A.Or  B.If  C.Although
(  )7.A.bored  B.worried  C.interested
(  )8.A.looked through  B.looked for 
C.looked forward to
(  )9.A.success  B.smile  C.trouble
(  )10.A.wake  B.prevent  C.leave
Ⅱ.阅读理解
A
I was traveling alone through the UK. To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car, which cost most of my money. I couldn't afford to stay in the hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.
One morning I awoke in my old car on a country road in Ireland and saw a single house. The water in my thermos(保温瓶) had gone cold, so I knocked on the door of the house. A woman opened it. I asked her for some hot water. But she wouldn't let me get away with just that! I was invited indoors. She asked me to sit at the table and have breakfast with her family. They filled my thermos before I left.
I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on. The other day I met a young man who had been driving around to look for a parking lot. He looked increasingly upset. I was glad that I was able to point one out to him. His thankful smile was the hugest reward(奖赏) for me.
(  )11.The writer bought the car in order to ________.
A.serve the public
B.travel more easily
C.take the trip alone
(  )12.Why did the writer camp in his car?
A.He was short of money.
B.It was his habit.
C.He could have a better rest.
(  )13.The writer asked the woman for ________.
A.a map       B.a thermos
C.some hot water
(  )14.How did the young man feel at last?
A.Funny.  B.Upset.  C.Thankful.
(  )15.What's the main idea of the text?
A.Traveling alone is interesting.
B.Sharing food is a pleasure.
C.Kindness is the sunshine in life.
B
A scientist named Charles had a strange idea. He wanted to invent a new kind of car which could go without a driver. It could also be used at a living room. That means you can go anywhere on your sofa in the car. You might say that it's impossible. But Charles succeeded in making it in a factory and named it Tridika.
Tridika has no wheels and it starts working when it reaches the magnetic levitation tracks(磁悬浮轨道). It takes its energy from the tracks. And it works in the same way as a magnetic train. It moves very fast. As everyone knows, cities are developing rapidly. There are more and more cars running on the road. So parking space is limited. Sometimes it's hard to find a place to park(停车). Tridika can solve this problem easily because it needn't park on the ground. Actually, it can park on the outside wall of the building with the help of an elevator system(电梯系统). In this way, much parking space can be saved. When Tridika parks itself in front of your apartment, you can get into your room directly. Of course, there must be a side door in the outside wall. Then Tridika becomes another living room. It's really amazing, isn't it?
Tridika can hold six passengers. So you can go on vacation in it with your family in your free time. Of course it can also be used at an office while you are traveling on the road. That is to say, you can travel and work at the same time.
(  )16.Who invented the new kind of car?
A.Charles.  B.A driver.
C.A factory worker.
(  )17.When does Tridika start working?
A.When it gets into your room.
B.Before it parks on the outside wall.
C.When it reaches the magnetic levitation tracks
(  )18.What does the underlined word “limited” mean in Chinese?
A.封闭的  B.有限的  C.开放的
(  )19.Why can Tridika help save the parking space?
A.Because it can move very fast.
B.Because it can hold six passengers.
C.Because it needn't park on the ground.
(  )20.Which is the best title(题目) for this passage?
A.Tridika: A new driverless car
B.Tridika: A fast magnetic train
C.Tridika: A strange side door
C
On Saturday morning, every boy in town was happy, except Tom Sawyer. Tom's aunt said he had to paint the fence (围栏). It was thirty yards long and three yards high! When he was working, some boys came along and made fun of him.
Ben was the first one that came happily with an apple in his hand.
“I'm going swimming,” said Ben. “Do you want to come? Oh, you have to work, don't you?”
Tom got a little angry, but soon he had a wonderful idea.
“Work?” he said. “I don't think this is work. It's fun. Does a boy get a chance like this every day?”
Ben thought about this. He was watching Tom's every move and was getting more and more interested.
After a while, he said, “Tom, will you let me do some painting?”
“No way. You see, Aunt Polly wants it to be done properly. I'm the only one that can do it right.”
“Oh, please, Tom,” Begged(恳求) Ben. “I'll be really careful. Let me try! I'll give you my apple in return.”
“Well, all right, Ben,” said Tom. “But you must be careful.”
He gave Ben his brush with worry on his face but joy in his heart. He started to eat Ben's apple.
All day, boys passed by and wanted to paint. When Ben got tired, Billy began to paint. He gave Tom his favorite kite. Then Johnny gave him twelve marbles (玻璃球), and so on.
That afternoon, Tom got many toys, and the fence got three coats of paint. Aunt Polly was so pleased when she saw the painted fence that she gave him a large cake!
(  )21.At first, Tom Sawyer was unhappy because ________.
A.he had no time to play
B.he had no apples to eat
C.he had no friends to talk with
(  )22.When Tom Sawyer was working, Ben came along to ________.
A.give him a hand
B.ask him to swim
C.make fun of him
(  )23.The underlined phrase “in return” means “________” in Chinese.
A.归还    B.返回     C.回报
(  )24.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Tom thought painting the fence was very fun.
B.Tom got many toys and a large cake in the end.
C.Tom was the only boy that could work carefully.
(  )25.From the passage, we know Tom Sawyer was very ________.
A.polite  B.clever  C.brave
参考答案
Ⅰ.1—5 ACACB 6—10 CCCAB
Ⅱ.A
【主旨大意】 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在爱尔兰驾车旅游时的一段暖心经历。
11.B 细节理解题。根据第一段第二句“To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car…”可知,作者买车是为了旅行更方便。故选B。
12.A 细节理解题。根据第一段最后一句 “I couldn't afford to stay in the hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.”可知,作者在车内暂住是因为缺钱。故选A。
13.C 细节理解题。根据第二段第四句“I asked her for some hot water.”可知,作者向这位妇女要热水。故选C。
14.C 推理判断题。根据最后一段最后一句 “His thankful smile was the hugest reward for me.”可知,年轻人很感激。故选C。
15.C 主旨大意题。通读全文可知,这篇文章主要谈论的是生活中的暖心善事。故选C。
B
【主旨大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了科学家Charles发明了一种新型的无人驾驶的小车,它可以在室内自如移动,在室外通过磁悬浮轨道运行,并且可以停在特制的外墙上,很好地解决了城市停车难的问题。这种车型空间大也适合家庭出行和办公,解决了旅游和工作之间的矛盾。
16.A 细节理解题。根据文章第一段第一句“A scientist named Charles had a strange idea.”和第二句“He wanted to invent a new kind of car which could go without a driver.”可知,新型的车子是Charles发明的。故选A。
17.C 细节理解题。根据文章第二段第一句“Tridika has no wheels and it starts working when it reaches the magnetic levitation tracks.”可知,Tridika在磁悬浮轨道上运行。故选C。
18.B 词义猜测题。根据文章第二段中“So parking space is limited. Sometimes it's hard to find a place to park.”可知,空间有限,其他车子难以找到车位停放。故选B。
19.C 细节理解题。根据文章第二段中“Actually, it can park on the outside wall of the building with the help of an elevator system. In this way, much parking space can be saved.”可知选C。
20.A 主旨大意题。本文主要讲述了Tridika的功能,文章第一句又指出它是一种无人驾驶的小车。故选A。
C
【主旨大意】 本文是一篇记叙文。阿姨让Tom粉刷围栏,导致Tom没有时间玩耍,聪明的Tom却将它讲成有意思的游戏,引来其他孩子帮忙,还得到了玩具和蛋糕。
21.A 细节理解题。根据第一段第二句“Tom's aunt said he had to paint the fence.”可知,Tom必须粉刷围栏,他没有时间跟其他小孩玩。故选A。
22.C 细节理解题。根据第三段中“I'm going swimming,” said Ben. “Do you want to come? Oh, you have to work, don't you?”可知,Ben明知Tom没时间玩还要来明知故问,Ben是在取笑Tom。故选C。
23.C 词义猜测题。根据语境可知,Ben也想粉刷围栏,他恳求Tom,则可以推测为了能粉刷围栏,Ben要用苹果作为回报。故选C。
24.B 细节理解题。根据倒数第二段中“He gave Tom his favorite kite. Then Johnny gave him twelve marbles, and so on.”和倒数第一段中“Aunt Polly was so pleased when she saw the painted fence that she gave him a large cake.”可知,Tom得到其他小孩的玩具和Polly阿姨给的大蛋糕。故选B。
25.B 推理判断题。粉刷围栏本来是一件枯燥的工作,Tom却将它讲成有意思的游戏,引来其他孩子帮忙,还得到了玩具和蛋糕,由此可知Tom是聪明的。故选B。
文章
来源 莲山课
件 w w w.5 Y K
j.Co M
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |