2018年上海市中考英语真题(附解析)

作者:佚名 资料来源:网络 点击数:    有奖投稿

2018年上海市中考英语真题(附解析)

本资料为WORD文档,请点击下载地址下载
文章
来源 莲山课
件 w w w.5 Y K
j.Co M

上海市2018年中考英语真题试题
考生注意:
1.本卷有7大题,共94小题
2.试卷满分150分。考试时间100分钟。
3.全部试题均采用连续编号。请将所有答案做在答题纸的指定位置上,做在试卷上一律不给分。
Part I Listening(第一部分听力)
1. Listening comprehension(听力理解)(共30分)
A. Listen and choose the right picture(根据你听到的内容,选出相应的图片)(6分)

 

 

 

 

1、________2、_________3、__________4、__________5、__________6、_________
答案:1-6 D B A E G F
解析:
1. Alice is always active in mat h lessons.
2. We must wear seatbelts when we travel by car.
3. Nowadays it is popular to make cookies at home.
4. The pretty clothes in the shop caught Helen’s eye.
5. Cycling is good exercise, isn’t it?
6. Jane and her daughter are having a good time in the swimming pool.
考点分析:图片配对题,听句子选择恰当的图片。
B. Listen to the dialogue and choose the best answer to the question you hear(根据你听到的对话和问题,选出最恰当的答案)(8分)
7. A)Apple.    B)Banana.   C) Orange.          D)Pear.
答案:C
解析:
M: Wow, so many apples here, they are my favorite.
W: Yes, apples are good, but I like oranges best.
Q: What is the woman’s favorite fruit?
考点分析:偏爱和优先选择,根据问题,本题主要侧重女生的表述内容。
8.A)At8:45.          B)At 9:00.   C)At9:15.         D)At 9:00. 
答案:B
解析:
W: When will the foreign students arrive at our school tomorrow?
M: At 9 0’clock in the morning, and the welcome party will start at 9:15
Q: When will the foreign students arrive?
考点分析:时间,本题有一个混淆项,应根据问题确定答案。
9. A)By bus.          B)By bike.   C) By car.      D)By underground.
答案:D
解析:
W: Are we driving to the Century Park, Tony?
M: Well, it’s difficult to find a parking space there, let’s take the underground?
Q: How will they go to the Century Park?
考点分析:交通运输方式,本题的driving to the Century Park是混淆项,应选择take the underground。
10. A)Rainy.    B) Cloudy.   C)Sunny.     D )Windy.
答案:A
解析:
M: What a day! It’s raining again.
W: Yes, it is. It has rained for the whole week. Hope it will be sunny tomorrow.
Q: How’s th e weather today?
考点分析:谈论天气,注意提问的是今天的天气。
11. A)Visit his uncle.        B)Visit his classmates. 
C) Go to London.       D) Go to a language camp.
答案:A
解析:
W: Hey, John, any plan for the summer holiday?
M: I’m going to visit my uncle in Beijing. What about you? 
W: I’ll go to a language camp in London with my classmates.
Q: What will John do in the summer holiday?
考点分析:意愿和打算,注意提问的是John的假期计划。
12. A)In a store.                    B)At home.
C) At the cinema.                  D)In a restaurant.
答案:B
解析:
W: Tom, go to the store downstairs and get some salt for me, I’m busy cooking.
M: Ok, mom. I’ll go right away.
Q: Where does this dialogue probably take place?
考点分析:场景推断题,根据I’m busy cooking.可知应选B。
13.A) Husband and wife.              B) Doctor and patient.
C)Shop assistant and customer.        D)Teacher and student.
答案:C
解析:
W: This pair of shoes looks perfect on you, sir?
M: Thanks. Mm, but it’s a little bigger.
W: Ok, try on this pair, please. Size 41.
Q: what’s the probable relationship between the two speakers?
考点分析:人物关系推断题,根据对鞋的试穿可知,应选C。
14. A) Talk to Lucy.                  B)Go to the supermarket.
C) Eat more.                       D)Lose some weight.
答案:D
解析:
M: I happened to meet your sister Lucy in the supermarket. She didn’t recognize me at first.
W: It’s not surprising. You put on too much weight recently. It’s time for you to do something.
Q: What does the woman suggest the man do?
考点分析:卫生与健康,信息判断题,此题要注意女士的表述。
C. Listen to the dialogue and tell whether the following statements are true or false 下列句子是否符合你听到的对话内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F”表示)(6分)
15. Mary has just become a college student.
16. Simon doesn’t enjoy classroom discussions.
17. Mary has nothing interesting to do after class.
18. Simon will volunteer for an international exhibition in Shanghai.
19. Mary and Simon will go to Shanghai together in five months.
20. Simon gives Mary some suggestions about how to choose a job in China.
答案:T F T T F F
解析:
M: Hello my name is Simon, are you a new student?
W: Yes, I am. My name is Mary. Nice to meet you.
M: Nice to meet you too. I have studied in this college for two years. How do you like your college life?
W: It is wonderful. And I am really enjoying the courses.
M: Me too. I think the courses are very interesting. The teachers are excellent. And I love classroom discussions. We can express our own feelings freely. That’s lots of fun.
W: Yes, exactly. But I cannot find anything interesting to do after class.
M: You can join some clubs and I think you can also do some volunteer work. I have joined the volunteer organization. I will work as a volunteer for an international exhibition. It will be in Shanghai, China.
W: Oh really? That sounds great. By the way, when are you leaving?
M: In five months. The city of shanghai looks so attractive on TV. I have always wanted to visit it. W: Me too. I hope I will have a chance to go there in the future. Wish you good luck in China.
M: Thank you.
考点分析:对话理解,判断正误。这是一段迎接新生的对话,对话内容包括:问候和介绍---校园生活情感叙述(积极&消极)---建议---亲身经历介绍---祝愿等。考生在对话前,应对所给句子的大意有一个初步理解,以便在听的过程中迅速做出判断。
D. Listen to the passage and complete the following sentences(听短文,完成下列内容。每空格限填一词)(10分)
21. Kitty wanted to plant a _____  ______with beautiful flowers for Mum's birthday.
22. Dad found that the flowers were _______  ______. They were plastic.
23. Dad went to Mr. White _______  _______some flower seeds.
24. Kitty and Dad worked for _______  ______ before Mum came back.
25. After Mum heard the ________  ________ she was moved to tears.
答案: 21.little garden     22.not real     23.to borrow     
24.3 hours      25.whole story
解析:
Kitty’s family had just moved to a new house. It was their first Spring there. Kitty was very excited because it was mum’s birthday today. She wanted to plant a little garden with a lot of beautiful flowers for mum as a birthday present. So she went to a flower shop and bought some flowers with all her pocket money. When dad saw the flowers he laughed because they were not real. They were plastic! Dad told Kitty they couldn’t plant plastic flowers in the garden because they wouldn’t grow. Kitty was so sad and she started to cry. Moments later, dad got a good idea. He went to his friend Mr. White to borrow some flower seeds. With the seeds, they started their work. They planted the seeds and put the plastic flowers above them. They worked in the garden for three hours. When mum got back she was surprised to see the plastic flowers in the garden. But after hearing the whole story, she was moved to tears by the special present. It was a present full of love.
考点分析:信息转化,书面填空题。本文描述了一个生活故事,小女孩Kitty想要在小花园种上花,作为送给妈妈的生日礼物,但却花光积蓄买了塑料花,正当Kitty伤心时,父亲想出了注意,在朋友Mr. White处借来花种,并和Kitty一起工作3小时,完成女孩的心愿。这是一份特殊的生日礼物。
Part 2 Phone tics, Grammar and Vocabulary
第二部分语语音、语法和词汇
II. Choose the best answer(选择最恰当的答案)(共20分)
26, Which of the following underlined parts is diferent in pronunciation?
A) back          B) chat        C) hate         D) taxi
答案:C
解析:选项对比:A [bæk] B [tʃæt] C [heɪt] D ['tæksɪ]根据对比可知A B D中元音字母A都读[æ],故选C。
考点分析:音素语音的考查。
27. Hurry up! The concert will begin in_________ minute.
A) a             B) an         C)the           D)/
答案:A
解析:句意:快点,音乐会马上就要开始了。In a minute固定词组,马上、立刻,故选A。
考点分析:介词短语的考查。
28.My father is a good doctor. __________works hard to help his patients.
A) He            B)Him         C)His          D)Himself
答案:A
解析:句意:我父亲是一位好医生,他努力工作以帮助病人。此处待会父亲,做句子主语,故选A。
考点分析:代词---人称代词---宾格
29. Karen and Lily will go to Russia to watch the 2018 World Cup______July.
A) on             B)in          C)at           D)of
答案:B
解析:句意:Karen和Lily打算在七月去俄罗斯看2018年世界杯。介词表示时间,月份前应用in,故选B。
考点分析:介词---时间介词。
30. Peter spent half a day fishing by the river,______he didn't catch anything.
A)so              B)or           C)for          D)but
答案:D
解析:句意:彼得钓了一天的鱼,却什么也没钓着。根据句意可知,上下两句之间是转折关系,故选D。
考点分析:连词---并列连词。
31. Catherine has two cousins. One is quiet, and______is noisy.
A)another         B)the other      C)other        D) others
答案:B
解析:句意:Catherine有两个表姐妹,一个安静,另一个吵闹。One…the other表示两个中的:一个…另一个…,故选B。
考点分析:代词---不定代词。
32. The bridge between the two islands is _______ one in Shanghai.
A)long       B) longer       C)longest     D)the longest
答案:D
解析:句意:这两个岛之间的桥是全上海最长的桥。根据句意可知,是形容词的最高级,故选D。
考点分析:形容词的最高级,注意,形容词最高级前要加the。
33. Frank is an independent boy. His parents are proud ____ him.
A) On        B)to          C) in         D)of
答案:D
解析:句意:Frank是一个独立的男生,他的父母以他为傲。Be proud of 固定词组,故选D。
考点分析:形容词短语。
34. -Must I do the project on my own? -No, you____.You can work with your classmates.
A)needn’t      B)can’t      C)shouldn’t     D)mustn’t
答案:A
解析:句意:我必须独自做这个项目吗?---不必,你可以和同学一块做。must 的一般疑问句,否定回答时用 need。故选A.
考点分析:情态动词的考查。
35. Michael_________in a school in Yunnan from February to June next year.
A) teach       B)taught       C)will teach     D)was teaching
答案:C
解析:句意:Michael将会在明年2月到6月在云南的学校教学。Next year明显的一般将来时态,故选C。
考点分析:时态---一般将来时。
36. Mr Black walked around and offered help____we were doing an experiment.
A)while       B)although      C)until         D)unless
答案:A
解析:句意:Mr Black在我们做实验的时候在我们身边走来走去提供帮助。选项对比:A 当…的时候;B 虽然;C 直到;D除非; 根据句意可知和选项对比可知,应 选择时间状语,故选A。
考点分析:连词---从事连词---时间从属连词。
37. Old Mr. Green doesn't feel_____because some students visit him regularly.
A)sadly       B)gently        C) lonely       D)angrily
答案:C
解析:句意:林老先生并不觉得的孤独因为他的学生们会定期来拜访他。选项对比:A伤心地; B 有礼貌地;C 孤独的;D生气地;根据句意及选项对比可知,应选择形容词孤独的,故选C。
考点分析:形容词和副词辨析。
38. The film Operation Red Sea_____a lot of praise since its first show months ago.
A)wins        B)win         C)will win       D)has won
答案:D
解析:句意:电影Operation Red Sea(红海行动)自几月前第一次上映以来赢得了许多赞誉。since its first show months ago是现在完成时态的标志,故选D。
考点分析:时态---现在完成时态。
39. Mr. Zhou is good at cooking and he has decided______his own restaurant.
A)open        B)opened       C)to open        D) opening
答案:C
解析:句意:周先生擅长烹饪,他已经决定开一家自己的餐馆。决定做某事:decide to do sth. 故选C。
考点分析:非谓语动词---动词不定式短语。
40. The debate on whether to keep pets_____forty minutes yesterday afternoon.
A)last         B)lasted        C)will last       D)has lasted
答案:B
解析:句意:关于是否养宠物的辩论昨天下午持续了40分钟。Yesterday afternoon明显的过去式标志,故选B。
考点分析:时态---一般过去时。
41. Sue practises______the violin hard and often gives wonderful performances.
A)play        B)played        C)to play        D)playing
答案:D
解析:句意:Sue努力练习拉小提琴并经常做精彩演出。Practise doing sth.故选D。
考点分析:非谓语动词---动名词短语。
42. The self-driving plane proves to be useful in many ways.___smart invention it is!
A)What      B)What a       C)What an       D) How
答案:B
解析:句意:无人驾驶飞机在各方面证明是有用的,多么巧妙的发明!what a/an+形容词+名词+主谓语!中心 词invention为可数名词,smart是以辅音音素引出的单词,故选B。
考点分析:感叹句的构成。
43. Please______the rubbish into diferent litter bins according to the signs.
A)puts        B)put       C)putting       D) to put
答案:B
解析:句意:请按标志将垃圾放入不同的垃圾箱。祈使句以动词原形开头,故选B。
考点分析:祈使句的构成。
44. -I'm awfully sorry for bringing you so much trouble. - __________
A)Never mind.     B)it's a pleasure.    C)Of course not.    D)You are welcome
答案:A
解析:句意:非常抱歉给你添了这么多麻烦---没关系。选项对比:A没关系; B 乐意效劳;C 当然不;D不客气;根据句意及选项分析可知,应选A。
考点分析:日常用语考查。
45.-_____________________  - That's a good idea.
A)I've got the first prize in the English speech contest.
B)I'd like to invite you to my birthday party tomorow.
C)Shall we go to the farm to pick peaches this weekend?
D)Would you mind opening the window a bit more?
答案:C
解析:根据答语“真是个好主意”可知,上句应为提出建议,故选C。
考点分析:日常用语考查。
Ill. Complete the following passage with the words in the box. Each can be used only once(将下列词填入空格。每空格限填一词,每词只能填一次)(共8分)
A)downstairs    B )discovered     C)answered     D)invitation      E)advantage
Everything went black! All the lights in our flat turned off, including the Tv. Mum took out the candles and Dad went to see what was going on. One_ 46___ of living in a tall building is that you always have help nearby. So I went to our next-door neighbour, Mr.Smith. With a candle in his hand, Mr. Smith_ 47___the door. Uh-oh! He didn’t have lights, either. I _ 48___ that all the buildings in our neighbourhood were dark. Our neighbours went _ 49___  and began chatting outside. They were not worried at all.
答案:46-49 E C B A
解析:选项分析:A 楼下;B 发现;C 回答;D 邀请;E好处;
46:住在高楼的好处就是你总能就近得到帮助。
47:Mr. Smith来开门。Answer the door, 应门,开门迎客。
48:我发现我们小区整栋楼都一片漆黑。
49:邻居们都到楼下聊天。Go (went)downstairs. 到楼下
A)event     B)cause      C)correctly      D)frightening      E)suddenly
Then we heard a _ 50___  sound after a bright flash of lightning. It started to rain heavily in no time. In order to get some information, Mr Smith turned on the battery-powered radio. The weatherman said that the storm was the _ 51___  of all the problems. It hit a tower at the power station before the first flash of lightning. That was the reason why the lights_ 52__went out before the rain came. Finally, the lights came back. We cheered loudly. The _ 53___ made it possible for the neighbours to have a chance to be together.
答案:50-53 D B E A
解析:选项分析:A 事件;B 原因;C正确地;D 令人恐惧的;E 突然地;
50: 然后我们在耀眼的闪电后听到一个可怕的声音。
51:天气预报员说暴风雨是一切问题的起因。
52:那就是问什么在雨前灯突然熄灭的原因。
53:这种事使邻居们有机会待在一起成为可能。
考点分析:选词填空,根据段楼及句子意思选择适当的词填空。
IV. Complete the sentences with the given words in their proper forms(用括号中所给单词的适当形式完成下列句子。每空格限填一词)(共8分)
54. My cousin likes to collect __________in his spare time. (stamp)
55. Look! The_______lady from the left in the photo is my favourite teacher. (six)
56. Jessie cooked a meal for her big family by______on New Years Eve. (she)
57. Shirley is an early bird. It was_____for her to be late for school today.(usual)
58. Fortunately, no one was______hurt in the earthquake seve ral weeks ago.(serious)
59.The ____of Al(人工智能) will enable us to learn more about our brains.( develop)
60. I will never____the days I spent with my host family in Britain. (forgetful)
61. As we all know, a_______ driver is always a danger to the public.(care)
答案:54 stamps  55 sixth  56 herself  57 unusual  58 seriously  59 development  60 forget  61 careless
解析:
54 句意:我的表弟喜欢在空闲时间收集邮票。收集邮票collect stamps,名词变复数。
55 句意:看,照片上左边的第六位女士是我最喜欢的老师。第六位女士 the sixth lady,基数词变序数词。
56 句意:Jessie在除夕夜亲自为一大家人做丰盛晚宴。亲自by herself, 人称代词主格变反身代词。
57 句意:Shirley是早到的人,她今天迟到很不正常。It is+形容词+for sb. to do sth。根据句意应该变反义词。
58 句意:幸运的是,没有人在几周前的地震中严重受伤。形容词变副词修饰“be hurt”。
59 句意:人工智能的发展将是我们更多的了解我们的大脑。The development of…的发展。动词变名词。
60 句意:我将永远不会忘记我在英国与寄宿家庭一起度过的日子。Will+动词原形,形容词变动词。
61 句意:我们都知道,粗心的司机对公众是一种危险。名词变less变反义形容词。
考点分析:词语运用,根据句子意思及结构用所给词的适当形式填空。
V. Complete the following sentences as required(据所给求完成句子。62-67小题每空格限填一词)(共14分)
62. John went to church with his brother last Sunday moring.(改为否定句)
John_____  ______ to church with his brother last Sunday morning.
答案:didn’t go
解析:一般过去式句子变否定句,借助助动词didn’t,同时需将动词过去式变回原形。
63. Grace does online shopping four times a month.(对划线部分提问)
_____  ______ does Grace do online shopping?
答案:How often
解析:how often 对时间频率进行提问。Four times a month表示频率。
64. We will hold a class meeting to talk about team work next Friday(改为被动语态)
A class meeting will _____  ______  to talk about team work next Friday.
答案:be held
解析:被动语态结构:be+动词的过去分词。因will后加动词原形,故be动词不变,hold过去分词为held。
65. “How are you getting along with your new roommate?" Franklin asked me.(改为宾语从句)
Franklin asked me_____  ______was getting along with my new roommate.
答案:how I
解析:宾语从句结构:谓语动词+引导词+陈述句语序。How引导词不变,因提问me故将第二人称变成第一人称,与主句人称保持一致。
66. Keep working hard, and you will achieve success.(保持句意不变)
_____  ______ keep working hard, you will achieve success.
答案:If you
解析:祈使句+and/or,表示肯定或否定的条件状语从句,句意:如果你努力学习,即将获得成功。
67. The secretary apologized to the manager for making the same mistake again.(保持句意不变)
The secretary_____  ______to the manager for making the same mistake again.
答案:say sorry
解析:apologized to=say sorry to,向某人道歉。
68. many ways, for us,are, to keep in touch, there(连词成句).
___________________________________________________________________
答案:There are many way s for us to keep in touch.
解析:there be结构的陈述句, ways for sb. to do sth. 某人做某事的方法。
考点分析:句式变化,根据要求转化句子。
Par3 Reading and Writing(第三部分读写)
V. Reading comprehension(阅读理解)(共50分)
A, Choose the best answer(根据以下内容,选择最恰当的答案)(12分)
Summer is a great time to improve your child’s reading! Reading over the summer can help your child keep up his reading gains during the past s chool year and also help prepare him for the next year!
How to sign up:
We are inviting you to sign up for free to help your child be an active reader this summer!
*Go to www. readfun org
*Select"Parent"(NOT"Teacher")
*Click on the blue"Sign Up"
What we provide:
We provide you with thousands of free, high-quality articles with questions and activities. To make summer reading easy, we have selected interes ting and knowledge-filled articles of different levels. You can go to www. Readfun.org/summer-reading to download and print the articles for free.
How to use:
TIP 1: Articles for summer reading should be accessible, so be sure to choose articles at your child’s reading level. Don’t be afraid to star with articles of lower grade levels. The important thing is that he reads, reads, reads!
TIP 2: It’s also important to help your kid develop good reading habits Help him keep a good record of his summer reading. Besides, encourage him to discuss what he has read with family members. That way, you will all have a good time.
We wish you and your family a great summer!
69. The first two sentences of the text above are about________.
A)different types of books             B)the coming school year
C)the importance of summer reading     D)good places for summer reading
70. One of the steps for parents to sign up on www. readfun.org is to______.
A) select“Parent”    B )finish a test      C)choose a tip      D)print an article
71. What does www. readfun.org provide?
A)Online teachers.        B)Pen friends' information. 
C)Interesting videos       D )Articles of different levels
72.The underlined word "accessible"in the text means"easy to_____”.
A)  write      B)discuss      C)understand      D)compare
73. According to TIP 2, parents should help their kids develop___good reading habit(s).
A) 1          B)2         C)3         D)4
74. The text above is written to ____.
A)introduce a reading programme        B)sell books to school kids
C)encourage parents to read more         D) share reading ecperience
答案:69---74:C A D C B A
解析:
69 问题:上文前两句是关于_____。根据关键信息a great time to improve your child’s reading及Reading over the summer can help可知,这两句主要讲summer reading的重要性。
70 问题:父母在网站www. readfun org签约参加的第一步是_____。根据文章how to sign up的内容可知,应选A。
71 问题:网站www. readfun.org提供什么?根据文章what we p rovide部分(we have selected intere sting and knowledge-filled articles of different levels.)可知,应选D。
72 问题:文中划线部分"accessible"意为“便于_____”根据文章下文(so be sure to choose articles at your child’s reading level.)所以一定要选择孩子阅读水平相当的文章,可知夏日阅读的文章要便于理解,故选C。
73 问题:根据TIP 2可知,父母应帮助孩子发展_____种好的阅读习惯。根据TIP 2部分(Help him keep a good record)(Besides, encourage him to discuss)可知。应选B。
74 问题:上文写作目的是_____? 全文主要讲到www. readfun org网站签约,以培养孩子summer reading 的好习惯,可知应选A。
考点分析: 本文是一个网站(w ww. readfun org)推出summer reading活动的宣传资料。
B. Choose the best answer and complete the passage(选择最恰当的选项完成短文)(12分)
 
Chins Mobille 4G                      16:74                                43%
Teaching material discussion group (15)
Hi! I 'm doing a survey of teaching materials in school. What kind of textbooks do you use? Do you think the use of photocopied(复印的) netbooks and newspaper articles in the classroom can be accepted? Please give your__75__.
The use of such materials is certainly not __76__ for writers. Textbooks are like other creative works. Many people have to put their efforts in the writing of a book. The efforts of the writers and publishers will be totally wasted if everyone photocopies their textbooks. I can’t imagine that!
I don' t think it right to use photocopied materials even in the classroom because it's against the law. Teachers should set a good example for their students by __77__ the law.
Copied books are as good as copyrighted(正版的)ones, but they don't __78__ much, usually less than half the price. In addition, it is so __79__ to use copied materials. When we want to share something good we just have it photocopied. I think photocopying is OK because publishers  are still making a lot of money anyway.
Most of the time, teachers make sure their students do not use photocopied materials. But I know some teachers do use photocopied newspaper articles sometimes, as their students are eager to learn more to widen their views. As you know, teachers always put the __80__ of students above anying else. After all, you can't expect all the students to buy newspapers.
Wow! Thank you for sharin g so many ideas!
75. A)thanks        B)lessons          C) excuses         D)opinions
76.A)easy          B)fair             C)common         D)traditional
77.A)changing      B)explaining       C)respecting       D)making
78.A)save          B)affect           C)offer           D)cost
79 A)convenient     B)strange          C)exciting         D)difficult
80.A)actions        B)needs            C)records        D)attitudes
答案:75---80:D B C D A B
解析:
75 根据上文,我正在doing a survey,所以请给出你的opinions,故选D。
76 根据下文内容(The efforts of the writers and publishers will be totally wasted if everyone photocopies their textbooks. I can’t imagine that!)可知,发言者认为使用复印网络书对作者来说是不公平的,故选B。
77 老师应该尊重法律,以此来为学生树立好的榜样,故选C。
78 根据下文(usually less than half the price)可知复印书成本很低,故选C。
79 根据下文(When we want to share something good we just have it photocopied.)可知,发言者认为复印资料很便捷,并支持复印。
80 根据下文(After all, you can't expect all the students to buy newspapers.)可知,老师应该把学生的需要放在第一位。
考点分析:本文是网友之一对“使用复印网络书或报纸”这一现象所做的一个调查,不同的人发表了不同的看法。
C. Fill in the blanks with proper words(在短文的空格内填入适当的词,使其通顺。每空格限填一词,首字母已给)(14分)
"Olyvia, love is simple. You don’t have to do much to make someone happy. "That was what my mother said to me when I was a child. Over a year ago, I had a chance. My good friend Kaylee told me about her t    81  to a small town called Gary, and how it was a life-changing experience. I made up my mind to go there myself.
When I told my parents about the decision, they didn’t a    82 at first. They said I didn’t know much about the place. They were worried that it was not s  83 for me to go there. Thankfully, after I explained my plan to them in detail, they said yes.
When our group arrived in Gary, I noticed how different the town was from where I lived. There were few stores or restaurants in the town; most had closed. So you would be very  l  84 if you could find a place to buy food or drinks. Houses were built on small hills. Many of them had broken doors or windows. My job was to help the local people to r   85 houses.The work days were long and hot, but it was really good to see the houses taking on a new look day by day.
The children there were also different. They seemed to enjoy every moment in life though they were poor. The smallest things would make these kids happy. I couldn’t find words to describe their j   86 when they received an ice-cream, a ball or even a kiss. The community was like a big family. Everyone knew each other and was there when someone needed help.
I am so glad that I had this unforgetable experience. I truly leamed the m   87 of what my mother said. You don’t need to do much to make a difference to others' lives.
答案:81 trip  82 agree  83 safe  84 lucky  85 repair  86 joy  87 meaning
解析:
81 我的好朋友Kaylee向我讲述她去一个叫Gary的小镇的经历。(于是我决定亲自去那) Trip to sw,去某地的旅行。
82 当我告诉父母我的决定时,他们起初不同意。他们说我不了解哪个地方,他们担心…,根据上下文可知,应填(dian’t)agree。
83 他们担心我去那不安全。根据上下文可知,父母担心自己的安全。
84 镇上没有商场和饭店,大多都关门了,所以,如果你能找到一个吃饭喝水的地方,你就是非常幸运的。根据上文可知匮乏,能找到当然幸运。
85 许多房子的门窗破了,我的工作是帮助当地人修理房子。根据上文房子破旧,可知作者的工作为修理房屋。
86 根据上文,这里的孩子享受生命中的每一时刻,任何一件小事都会使他们快乐,可知我无法用语言描述他们在小满足后的快乐。
87 我真正理解到了妈妈所说话的意义,你不需要做太多去改变别人的生活。The meaning of…的意义。
考点分析:作者的母亲告诉她一句话“爱是简单的,你不必做许多事去使一个人快乐”,本文主要讲述作者的一次经历使自己对妈妈的话有了深入的了解。
D. Answer the questions(根据以下内容回答问题)(12分)
Last month some thieves stole a valuable teapot from a museum in Hong Kong. They took the teapot to America, but the American police found it. The museum sent Mr. Chan, a member of the museum staff, to collect the teapot. On the plane back to Hong Kong, he noticed two men. They were watching him closely. "Perhaps they're going to steal the teapot again. I must think of a plan,” he thought。
Mr Chan’s daughter, Amy, met him at Hong Kong Afimor. Mr Chan NS was carrying two boxes. He gave his daughter the pink box and said to her in a low voice, "Take this gift box home with great care. " He walked away with the brown one. The two men followed him.
Amy opened the box at home. She was expecting a pair of sports shoes, but she just found an old teapot. "This is not a very interesting gift, " said Amy, a bit disappointed." That’s all right. Let’s make some tea in it, " said her mother. Then they found a note in the teapot. It said, " Dear Amy ,______93____Love Dad.”
The two men kidnapped(绑架)Mr. Chan on his way to the museum. They opened his box and found a pair of sports shoes inside."Wheres the teapot?” the two thieves shouted at the top of their voice with red faces." How dare you cheat us? We saw you give your daughter a box at the airport. Come with us! We’re going to search your home, one of them said。
When the thieves entered Mr. Chan’s flat, it was dark and quiet. All of a sudden, the door closed and the lights went on. The police were waiting inside.
Amy and her mother came ou t of the bedroom with the teapot."That teapot is very valuable, said Mr. Chan. "A long time ago it belonged to an emperor. He drank tea from it.”
“We were going to drink tea from it, too, "said Amy, laughing.
88 Was the teapot found in America?
答案:Yes, it was. (问题:茶壶是在美国被发现的吗?)
解析:根据文章(They took the teapot to America, but the American police found it.)贼将茶壶带到美国,但美国警方发现了它。
89. What did Mr Chan notice on the plane back to Hong Kong?
答案:He noticed two men. They were watching him closely.
解析:问题:Mr Chan在返航香港的飞机上发现了什么?根据第一段原文可知。
90. What was in the pink box?
答案:It was an old teapot. (问题:粉色箱子里是什么?)
解析:问题:粉色箱子里是什么?根据文中句子(He gave his daughter the pink box)以及(Amy opened the box at home. … but she just found an old teapot.)可知,Mr Chan把粉色箱子给了女儿Amy,而amy打开时发现一个旧茶壶。
91. How did the two thieves feel when they didn’t find the teapot?
答案:They felt very angry. (问题:两个贼没有找到茶壶,感觉怎样?)
解析:根据文章(the two thieves shouted at the top of their voice with red faces.)可知,两个贼因为自己被骗,很生气。
92. Where were the thieves caught?
答案:In Mr. Chan’s flat. (问题:贼是在哪被抓的?)
解析:根据文章第五段第一句的地点可知。
93. What did Mr. Chan probably write to Amy in the note? Fill in the blank with TWO sentences.
答案:Call the police right now. Take care of the teapot.(意思相关即为正确)问题:Mr Chan可能在纸条上给Amy写了什么,用两句话填空。
解析:根据下文,Amy报告了警察,保护了茶壶。
考点解析:本文主要描述的是Mr Chan在奉命到美国取回被盗的古茶壶后,如何保护茶壶,抓住盗贼,安全返回的事。
VI. Writing(作文)(共20分)
94. Write at least 60 words on the topic" My progress” (以“进步了”为题,写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格)
你在生活或学习中一定取得过不少进步,比如生活技能的获得、学习方法的掌握、良好习慣的养成。请选取其中一个方面,结合自身经历,谈一谈你是如何取得这一进步的。
注意:短文中不得出现任何人名、校名及其它相关信息,否则不予评分。
The following is for reference only (以下表达仅供参考)
used to do/be… try my best to do…  make progress in( doing)…
答案:
 One possible version:
I used to write badly, espacially in English. It affected my performance every composition. I felt annoyed because I didn’t know how to do it.
Several monthes ago, our English teacher reminded us to pay attention to our English Writing. He prepared a copybook for each student. We were asked to practice every day. I tried my best to copy well. The teacher encouraged me and kept on telling me what to do next. With the help of my English teacher, I made progress in writing.
No pains no gains. I will study hard to achieve greater progress and I believe I will do better and better.
解析:本篇写作要求用过去时态,叙述自己一次进步的过程。故怎样取得进步是描述的重点,以前怎样,以后怎样也需要简单叙述。
考点分析:写人记事型记叙文。

文章
来源 莲山课
件 w w w.5 Y K
j.Co M
最新试题

点击排行

推荐试题

| 触屏站| 加入收藏 | 版权申明 | 联系我们 |